VVD Koggenland maakt verkiezingsbelofte waar: Botenoverhaal De Burghtlanden bijna gereed!

geplaatst in: Nieuws | 0
Bron artikel: Noordhollands Dagblad; door Coen van de Luytgaarden
 
Rondjes varen passé in De Goorn. Overhaal levert boot met kapitein af in open water. Je vaart erin en de botenlift tilt je in luttele seconden naar het open vaarwater. Voor bootjesbezitters in Koggenland breken gouden tijden aan. Dankzij de nieuwe overhaal.
 
Met de indrukwekkende kooiconstructie op het eilandje in waterwoonwijk De Burghtlanden komt de periode van eindeloos rondjes varen definitief ten einde. ,,Met deze oplossing wordt het eindelijk leuk als bootjesbezitter’’, zegt VVD-raadslid Jeroen Schilder die zich al jaren sterk maakt voor een definitieve oplossing van het dossier overhaal.
Dat speelt intussen al zo’n twintig jaar. Bij de ontwikkeling van De Burghtlanden, herinnert Schilder, is ’bewoners de toezegging gedaan’ dat zij met hun vaartuig vanuit hun eigen steiger naar open vaarwater konden.
 
Rollenstellage
De gemeente Koggenland ontwikkelde vervolgens een overhaal. Die bestond uit een eenvoudige rollenstellage waar bootjesbezitters hun vaartuig zelf op moesten trekken om die vervolgens naar de andere kant te duwen. In de praktijk echter bleek de draagkracht lang niet voldoende en schuiten met een staartstuk konden er niet overheen. In reactie daarop werden enkele aanpassingen verricht maar ook die voldeden niet. Daarop raakte de bovenoverhaal in verval, verpaupering sloeg toe en tot overmaat van ramp richtten ook vandalen hun pijlen op dit stukje niemandsland. Daarop besloot het college van Koggenland de overhaal uit veiligheidsoverwegingen met roodwitte linten af te sluiten.
 
Bewoners beklaagden zich de afgelopen zomers bij de gemeente. Onder hen Bas Smink die aan het water woont. ,,In deze wijk woont bijna veertig procent aan het water en net als veel bewoners heb ik speciaal hiervoor een platbodem aangeschaft. Maar sinds die overhaal is afgesloten, kun je alleen maar rondjes varen en kom je elkaar dertigduizend keer tegen.’’ De discussie ’overhaal’ keerde meermaals terug in de raad Koggenland. Enkele jaren geleden werd besloten een ton uit te trekken voor een definitieve oplossing. Die heeft zich nu aangediend met een ontwerp van BSB Hijsmateriaal & Technische Inspecties uit De Goorn. Aanvankelijk had directeur Bart Schilder een systeem in gedachte dat bootjes over de helling trok, gelijk de Python in de Efteling de achtbaan omhoog sleepte.
Dat principe heeft hij nu toch losgelaten, vertelt een woordvoerder van zijn bedrijf. ,,Deze constructie tilt de boot helemaal op, verplaatst die horizontaal en legt de boot verderop weer in het water.’’
 
Eer te na
Raadslid Jeroen Schilder beaamt dat het oorspronkelijke ontwerp toch iets afwijkt van de huidig versie. ,,Maar BSB is er alles aan gelegen deze klus te klaren en adequaat af te ronden. Het is hun eer te na om met halve maatregelen te komen. Dit gaat natuurlijk werken en daar ben ik erg blij mee.’’
 
Volgens VVD’er Schilder lost Koggenland hiermee ook een bestuurlijk-politieke belofte in. ,,Bewoners is bij de ontwikkeling van de wijk toegezegd dat zij naar open water kunnen met hun eigen bootje. Mede op grond van die toezegging hebben ze hier een woning gekocht.’’ Schilder verwacht dat er ’op zeer korte termijn’ een generale repetitie volgt en dat hiermee het dossier overhaal ’definitief wordt afgesloten’. ,,Het belangrijkste vindt ik het principe dat je een betrouwbare overheid dient te zijn.’’