VVD Koggenland zet rem op grote zonneparken en stelt voorwaarden voor zonnepark Jaagweg

geplaatst in: Nieuws | 0

De gemeenteraad heeft een beleid voor zonne-energie vastgesteld. Koggenland stimuleert lokale kleinschalige initiatieven voor zonnepanelen. Nieuwe initiatieven voor zonneparken groter dan 5 hectare worden echter niet toegestaan.

VVD fractievoorzitter Rosalien van Dolder: we hebben twee jaar geleden ontzettend veel moeite moeten doen om het grote zonnepark dat NUON in Oudendijk wilde bouwen -en waarvoor geen draagvlak was in het dorp- tegen te houden. Dat kwam vooral omdat er geen beleid was. Dat beleid is er nu wel en daarmee kunnen we voorkomen dat in de toekomst grote zonneparken op goede agrarische grond worden gebouwd.

Tegelijk heeft de gemeenteraad in dit beleid duidelijke voorwaarden gesteld aan het initiatief van de provincie voor een zonnepark aan de Jaagweg in Berkhout. Van Dolder: geen draagvlak, dan geen zonnepark heeft de VVD steeds gezegd. We zijn heel blij dat draagvlak en participatie nu als voorwaarden zijn verankerd in beleid. Verder wordt de omvang gemaximeerd tot 66 hectare. Het gebied is in totaal 106 hectare, met dit maximum wordt een goede landschappelijke inpassing mogelijk gemaakt.